1902
page-template-default,page,page-id-1902,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,menu-animation-underline,side_area_slide_with_content,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Title Image

Hur fotograferar man produktfoto?

Inom produktfotografering finns det flera olika primära produktfotostilar som man vanligtvis talar om. Vilken stil skall man välja och hur fotograferar man produktfoto? När man sätter samman sin webbshop eller katalog är det viktigt att man har en enhetlig känsla och stil genom hela bildmaterialet, för att allt skall se snyggt och professionellt ut. Bilder, typsnitt och grafiska element samspelar och bildar ett viktigt första intryck för kunder och besökare. Det är därför viktigt att man tänker igenom vilken stil man vill ha på sina bilder, redan innan fotografering, för att undvika att produkter behöver fotograferas om längre fram. Som ägare av en sida som säljer till exempel fitnessutrustning vill man därför att alla vattenflaskor man säljer, fotograferas i exakt samma vinkel, storlek och ljussättning. Man också vill att färg i bilden stämmer överens med verkligheten för att inte få missnöjda kunder. Detta är genomgående för hela produktsortimentet även om det är helt okay att blanda fotograferingsstil mellan olika produktkategorier. En sport-BH kan fotograferas på modell även om alla toppar fotograferas på galge etc.

Modell

När det kommer till produktfotografering av kläder i synnerhet, är det svårt att slå modellfotografering som alternativ. Bilderna visar precis hur ett plagg ser ut, hur det är tänkt att sitta på kroppen samt det faktum att vi ser det på en människa gör det mer naturligt och mindre stelt. Negativa aspekter med produktfoto på modell är att det inte är speciellt kostnadseffektivt. Utöver stylist behövs en duktig sminkös med kunskap om hår och smink om ansiktet skall synas. Det ställer också krav på att hitta en modell som passar både form och stilmässigt med en kalender som fungerar tillsammans med vår.

Produktfotograf, produktfoto, studiofoto, kläder, fotograf i halmstad, Hur fotograferar man produktfoto?

Produktfotograf, produktfoto, studiofoto, fotograf i halmstad, Hur fotograferar man produktfoto?

Docka (spökmannekäng)

Att fotografera plagg och artiklar på docka började som ett sätt att slippa förhålla sig till modeller men ändå kunna ta en bild som påvisar hur ett plagg bärs upp av en person. En fördel med fotografering av docka är att bilder blir mycket lika varandra stilmässigt och lika dana plaggtyper blir lika varandra vilket ger en sammanhållen känsla på webb och i tryck. När man arbetar med dockfotografering kan man tillgodose en större volym av artiklar eftersom man har färre antaganden att ta hänsyn till (När kommer modellen? Är hen sjuk idag? Är modellen fortfarande stlk 38?). Dockfotografering har under senare år ansetts lite förlegat och fler stora aktörer har gått över till fotografering på galge.

Flatshots

Flatshot kallas de bilder som fotograferas rakt uppifrån med produkten liggandes slätt på ytan under. Det lämpar sig bäst för tunna produkter som tidningar, verktyg men också kläder. Rynkor och veck syns i regel mer i tyg vilket ger ett mer levande intryck om det är den stilen man är ute efter. Artiklar som behöver ett naturligt fall och hjälp av tyngdlagen, så som tex. klänningar, gynnas i regel inte av flatshot-fotografering. Det samma gäller produkter där man vill visa ett djup, så som med en porslinsservis eller en leksaksbil. Fotografering uppifrån gör det enklare att fotografera riktigt stora produkter så som fasadflaggor eller sovsäckar.

Produktfotograf, produktfoto, studiofoto, fotograf i halmstad, flatshots

Produktfotograf, produktfoto, studiofoto, fotograf i halmstad, Hur fotograferar man produktfoto?

Galge

Att fotografera på galge känns som det renaste sättet att visa upp ett plagg på. Tyngdlagen får göra det största jobbet och plagg faller fint. Det mesta ser bra ut på galge även om det ibland kan vara svårt att visa hur något ser ut på en människa om man bara ser det hängande på en galge. Galgfotografering ger ett stilrent intryck där ljussättning och skuggbildning är mycket enkelt att kontrollera. Avsaknaden av djup gör att man gör bäst i att använda sig av produktbilder på galge i samband med modellbilder och på så sätt få det bästa av båda världar.

Bord

Flaskor, förpackningar och andra artiklar som visar sin bästa sida i ett stående format fotograferar vi på en plan yta eller på ett ljusbord. Det gör det enkelt att komma nära objektet, justera ljuskällor och skapa skuggor eller reflektioner under produkter. Att fotografera framifrån på ett bord är också det vanligaste sättet vi fotograferar mer kreativa reklambilder på. Fotografering på bord skapar en naturlig skugga under produkten (om man vill använda sig av skuggor) och man kan komma åt alla vinklar på en artikel. Produkter som har flera funktioner på olika sidor (tex. brödrostar, klockor eller leksaker) gagnas av att fotograferas på bord.

Produktfotograf, produktfoto, studiofoto, fotograf i halmstad, Hur fotograferar man produktfoto?

Produktfotograf, produktfoto, studiofoto, fotograf i halmstad, macrofotografering, närbilder på produkter

Närbilder i macroläge

Stora bilder på produkter kan vara vanskligt eftersom man lätt missar detaljer. Det kan handla om funktioner, knappar eller reglage på en produkt, som kunden gärna vill se före sitt köp. Det kan också vara nödvändigt med närbilder för att visa ett högkvalitativt materialval på en produkt. På en kronografklocka vill man kunna se en komplikation på urtavlan. Textur i textilier, trä och metall syns oftast inte i andra typer av produktbilder och en macrofotograferad närbild kan användas som tillhörande detaljbild. Närbilder ger större möjlighet att vara kreativ med sin ljussättning vilket ofta gör dessa bilder mer reklamiga i sitt utförande. Små produkter så som smycken och klockor kan få det svårt att komma till sin rätt utan närbilder. Macrofotografering har sina egna produktionshinder, läs mer om hur vi kan leverera stora bilder på små objekt.

Hitta mer info om oss på vår Google-Business sida! Är du kund till oss är vi tacksamma för en recension här också.